instapcursus

Proeven van clickertraining

Wil je graag meedoen aan de opleiding van de ClickerAcademie, maar twijfel je of je al genoeg weet om in te kunnen stromen? Of is een opleiding teveel van het goede, maar wil je wel een goede basis leggen om zelf met clickertraining aan de slag te gaan? Dan is de Instapcursus perfect voor jou!

Tijdens een intensief weekend of drie losse dagen brengen we je de basis van clickertraining bij. Wat is een cue, en hoe is dat anders dan een commando? Hoe zit het precies met die positieve en negatieve bekrachtiging? En hoe voorkom je dat je paard opdringerig wordt als je met voer gaat werken? In kleine groepjes, op een paardvriendelijke locatie, ga je leren van ervaren instructeurs. Tussen de lesdagen zit ruim voldoende tijd om zelf aan de slag te gaan, zodat je aan het eind een goed startniveau hebt bereikt voor de opleiding.

Na het succesvol afronden van deze cursus:

  • hebben je paard en jij een goede basis in het werken met voer.
  • begrijp je de basis van de leerprincipes achter clickertraining.
  • weet je hoe je kan voorkomen dat je paard happerig en opdringerig wordt rondom voer.
  • is je timing sterk verbeterd – en ben je dus alround een betere trainer geworden.
  • ken je het verschil tussen een cue en een commando, en weet je hoe je gedragingen ‘op cue’ kunt zetten.
  • ben je helemaal klaar voor het eerste leerjaar van de ClickerAcademie!

Mogelijkheid 1: Online instapcursus 
door Carolien Hendriksen

Een instap-stoomcursus, in jouw eigen tempo te volgen, online op deze site. Carolien overloopt de basics van wat clickertraining eigenlijk is.
Vanaf september start de bijhorende online praktijkcursus op.

Mogelijkheid 2: M-versie “Hoe leert mijn paard?” 
door Inge Teblick

Een verkorte versie (2 uur) van de grotere cursus leertheorie, waarin Inge je meeneemt in operant conditioneren, een gedragsmodel om te leren zien naar waarom je paard eigenlijk doet (of niet doet) wat jij wil.
Je bekijkt hem best nà de instapcursus, of als opfrissing als het een tijdje geleden is dat je iets over operant conditioneren had gelezen of gehoord.

Mogelijkheid 3: Instapcursus door onze bosswatjes
door een bosswatje georganiseerd

Een instap-stoomcursus, georganiseerd door onze eigen lesgevers, meestal in een weekend. Hou de “inschrijven”-pagina en onze social media in het oog voor de kalender.

We beginnen om 9 uur en eindigen om 17u (met 1u middagpauze).

Mogelijkheid 4: Instapcursus totaalpakket
door jou georganiseerd op een locatie van jouw keuze

De instapcursus is een totaalpakket van 3 dagen voor minimaal 3 mensen en 3 paarden.
Wil je graag deelnamen aan de instapcursus? Zoek minstens 2 mede-geïnteresseerden en we komen naar jou toe!

Praktisch

De Instapcursus wordt ‘op bestelling’ gegeven: voor een vast bedrag komen we drie dagen naar je toe (verlengd weekend of 3 gespreide dagen). Jij regelt de locatie en de groep.

We werken met groepjes van maximum 6 mensen en minimaal 3 paarden. Jij als organisator regelt de groep en de locatie, wij regelen een enthousiaste, kundige instructrice die naar jullie toe komt!

We beginnen om 9 uur en eindigen om 17u (met 1u middagpauze).

 

Kostprijs

De totale cursus kost 1600 euro voor 3-6 deelnemers. Hierbij inbegrepen zijn de lesdagen, reiskosten en de hierboven genoemde Clickerbadges. De organisator rekent dit af met de ClickerAcademie en factureert zelf door naar de deelnemers.

Lees hier onze verkoopsvoorwaarden.

Wat ga je leren in de “live” versie van de driedaagse instapcursus?

Zyta voeren

Waarom clickertraining?

Waarom zo moeilijk doen, en niet gewoon met druk en loslaten (blijven) werken? Goeie vraag! Wij kiezen in onze training voor het werken met een clicker en voer, omdat dit veel voordelen heeft voor het paard én de trainer. Het paard vindt de training steeds leuker; hij kan immers iets fijns verdienen in plaats van te moeten werken voor het wegvallen van iets vervelends. Paarden die voorheen wegliepen zodra hun mens de wei instapte, komen nu enthousiast naar het hek gelopen om samen aan de slag te gaan. Angstige paarden worden dapperder, ‘energy savers’ worden energieker, en boze paarden worden enthousiast en betrokken.

Voor ons is dit eigenlijk al reden genoeg om voor deze manier van trainen te kiezen… maar er zijn nog meer voordelen! Naast het werken met een enthousiast paard (hoe leuk is dat!), word je simpelweg een betere trainer van deze manier van werken. Je timing verbetert, je leert je paard beter lezen, en je krijgt meer inzicht in hoe je een succesvolle trainingssetup kunt realiseren. Zelfs als je na deze cursus verder gaat met negatieve bekrachtiging, zul je veel hebben aan de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Maar stiekem durven we je al wel te beloven dat clickeren zo tof is, dat je hierna volkomen verkocht zal zijn.

Wat gaan we doen?

De Instapcursus is een praktijkcursus. Uiteraard bieden we ook de belangrijkste onderliggende theorie aan, maar we gaan deze zo snel mogelijk toepassen in de praktijk. Hierbij werken we niet alleen met de paarden, maar oefenen we ook op elkaar. Hierdoor ga je zelf ervaren wat jouw paard voelt, en dit geeft ontzettend veel inzicht!

We werken in kleine groepjes: met maximaal zes deelnemers is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Je kan zowel met als zonder eigen paard deelnemen (zie praktische info voor het minimum aantal paarden per cursusdag). Heb je je eigen paard niet mee? Dan kun je in onze gesloten facebookgroep tussentijds filmpjes uploaden en feedback vragen. Op deze plek kunnen studenten ook tussentijd contact houden met elkaar. Leerzaam en gezellig!

Naast het zelf werken met de paarden, gaan we vooral ook met en van elkaar leren – want juist door mee te denken met anderen, ontdek je ook weer veel manieren om je eigen training te verbeteren. We werken altijd met de gehele groep, het is dus niet zo dat je een groot deel van de dag aan de kant zit en met elkaars lessen meekijkt. Wel werken we wisselend met verschillende paarden, maar het ‘publiek’ wordt altijd actief bij het proces betrokken!

Elke lesdag begint met een stukje theorie. De eerste keer is dat twee uur, de keren erna iets korter. In de theorieblokken komen de volgende concepten aan bod: positieve bekrachtiging, negatieve bekrachtiging, de clicker als bridge, de clicker als marker, cues (en het verschil met commando’s), trainingsplannen, de keuze van het juiste beloningsvoer, targeten, shapen (incl freeshapen), begin- en eindsignalen. Deze theorie kan je altijd online herbekijken, want je krijgt toegang tot onze online theorie-instapmodules.

Praktisch gaan we aan de slag met de volgende oefeningen:

  • targeten
  • ontspanning bij voedsel
  • volgen
  • rustig wachten
  • op de mat blijven en
  • achterwaarts gaan.
Inge an adje
b dont click for joy but for coming after the joy
IMG_9034
_DSC0009

Tijdens de praktijkoefeningen is er veel aandacht voor de emoties van het paard: we gaan op zoek naar een relaxte motivatie, en onderzoeken samen welke factoren daaraan bijdragen.
Zelf werk je gedurende de cursus aan je timing, snelheid, en rust. Door hier drie maanden bewust mee aan de slag te gaan, zul je merken dat je trainersskills enórm verbeteren! Dit ga je terug zien in de volledige omgang met je paard.

Tussen de lesdagen door heb je continu de mogelijkheid om vragen te stellen via een gesloten facebookgroep. Hier staat het team van de ClickerAcademie voor je klaar om je te begeleiden en ondersteunen als je even vastloopt, of gewoon om je extra tips en hulp te geven.

De instructrices

De Instapcursus is ontwikkeld door het gehele team van de ClickerAcademie. Welk instructrice bij jullie langskomt, hangt af van de locatie en wie er beschikbaar is op jullie voorkeursdata. Uiteraard mag je je voorkeur hierin aangeven. Over het algemeen zullen er per locatie/datum twee of drie mogelijke instructrices zijn waaruit je kunt kiezen. Wil je meer lezen over het team? Dat kan hier!

BONUS  – clickerbadges (twv 120 euro)

Gedurende de cursus ben je in de gelegenheid om maar liefst vier Clickerbadges te halen.

De Clickerskilled-badges laten zien dat je bepaalde praktische vaardigheden beheerst.

  • Clickerskilled 1 is een aanmoedigingsbadge. Je hoeft dus nog helemaal niks te kunnen, maar we willen alvast je interesse toejuichen. Daarom krijg je je eerste Clickerskilled zodra je je op deze website registreert (bij een aankoop), een praktijkles neemt of een clinic volgt bij één van onze clickercoaches – en dus natuurlijk ook als je je inschrijft voor een instapcursus. Yey! Je bent vertrokken op het grootste avontuur uit je paardenmensenleven.
  • Clickerskilled 2 krijg je als je de allerbasicste basisbasic kan laten zien: dat je paard je hand of een target aanraakt, dat je op tijd bridget, en dat je paard al redelijk ontspannen de beloning aanneemt.
    Kan je paard je ook volgen, naast je staan wachten zonder hoteldebotel te worden, en naar een mat gaan en daar (eventjes) blijven staan? Tijdens de eerste lesdag kun je meteen al Clickerskilled 2 behalen.
  • Voor clickerskilled 3 kijken we vooral naar de ontspanning van je paard. Je krijgt je clickerskilled 3 aan het einde van de instapcursus, op de laatste dag.
  • Daarnaast kun je zodra je je er klaar voor voelt een online theorie-testje afleggen om je Clickerminded 1 te halen.

Normaal gezien betaal je per badge voor het aftoetsen en uitreiken hiervan. Bij de Instapcursus zijn de genoemde badges dus helemaal inbegrepen.