instapcursus

Proeven van clickertraining

Wil je graag meedoen aan de opleiding van de ClickerAcademie, maar twijfel je of je al genoeg weet om in te kunnen stromen? Of is een opleiding teveel van het goede, maar wil je wel een goede basis leggen om zelf met clickertraining aan de slag te gaan? Dan is de Instapcursus perfect voor jou!

Tijdens drie intensieve dagen brengen we je de basis van clickertraining bij. Wat is een cue, en hoe is dat anders dan een commando? Hoe zit het precies met die positieve en negatieve bekrachtiging? En hoe voorkom je dat je paard opdringerig wordt als je met voer gaat werken? In kleine groepjes, op een paardvriendelijke locatie, ga je leren van ervaren instructeurs. Tussen de lesdagen zit ruim voldoende tijd om zelf aan de slag te gaan, zodat je aan het eind een goed startniveau hebt bereikt voor de opleiding.

Na het succesvol afronden van deze cursus:

 • hebben je paard en jij een goede basis in het werken met voer.
 • begrijp je de basis van de leerprincipes achter clickertraining.
 • weet je hoe je kan voorkomen dat je paard happerig en opdringerig wordt rondom voer.
 • is je timing sterk verbeterd – en ben je dus alround een betere trainer geworden.
 • ken je het verschil tussen een cue en een commando, en weet je hoe je gedragingen ‘op cue’ kunt zetten.
 • ben je toelaatbaar tot het eerste leerjaar van de ClickerAcademie!
Zyta voeren

Waarom clickertraining?

Waarom zo moeilijk doen, en niet gewoon met druk en loslaten (blijven) werken? Goeie vraag! Wij kiezen in onze training voor het werken met een clicker en voer, omdat dit veel voordelen heeft voor het paard én de trainer. Het paard vindt de training steeds leuker; hij kan immers iets fijns verdienen in plaats van te moeten werken voor het wegvallen van iets vervelends. Paarden die voorheen wegliepen zodra hun mens de wei instapte, komen nu enthousiast naar het hek gelopen om samen aan de slag te gaan. Angstige paarden worden dapperder, ‘energy savers’ worden energieker, en boze paarden worden enthousiast en betrokken.

Voor ons is dit eigenlijk al reden genoeg om voor deze manier van trainen te kiezen… maar er zijn nog meer voordelen! Naast het werken met een enthousiast paard (hoe leuk is dat!), word je simpelweg een betere trainer van deze manier van werken. Je timing verbetert, je leert je paard beter lezen, en je krijgt meer inzicht in hoe je een succesvolle trainingssetup kunt realiseren. Zelfs als je na deze cursus verder gaat met negatieve bekrachtiging, zul je veel hebben aan de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Maar stiekem durven we je al wel te beloven dat clickeren zo tof is, dat je hierna volkomen verkocht zal zijn.

Wat gaan we doen?

De Instapcursus is een praktijkcursus. Uiteraard bieden we ook de belangrijkste onderliggende theorie aan, maar we gaan deze zo snel mogelijk toepassen in de praktijk. Hierbij werken we niet alleen met de paarden, maar oefenen we ook op elkaar. Hierdoor ga je zelf ervaren wat jouw paard voelt, en dit geeft ontzettend veel inzicht!
We werken in kleine groepjes: op elke locatie ontvangen we maximaal acht deelnemers. Omdat er steeds twee instructeurs aanwezig zijn, is er veel ruimte voor individuele aandacht. Daarnaast gaan we vooral ook met en van elkaar leren – want juist door mee te denken met anderen, ontdek je ook weer veel manieren om je eigen training te verbeteren. We werken altijd met de gehele groep, het is dus niet zo dat je een groot deel van de dag aan de kant zit en met elkaars lessen meekijkt. Wel werken we wisselend met verschillende paarden, maar het ‘publiek’ wordt altijd actief bij het proces betrokken!

Elke lesdag begint met een stukje theorie. De eerste keer is dat twee uur, de keren erna iets korter. In de theorieblokken komen de volgende concepten aan bod: positieve bekrachtiging, negatieve bekrachtiging, de clicker als bridge, de clicker als marker, cues (en het verschil met commando’s), trainingsplannen, de keuze van het juiste beloningsvoer, targeten, shapen (incl freeshapen), begin- en eindsignalen.

Praktisch gaan we aan de slag met de volgende oefeningen:

 • targeten
 • ontspanning bij voedsel
 • volgen
 • rustig wachten
 • op de mat blijven en
 • achterwaarts gaan.
Inge an adje
b dont click for joy but for coming after the joy
IMG_9034
_DSC0009

Tijdens de praktijkoefeningen is er veel aandacht voor de emoties van het paard: we gaan op zoek naar een relaxte motivatie, en onderzoeken samen welke factoren daaraan bijdragen.
Zelf werk je gedurende de cursus aan je timing, snelheid, en rust. Door hier drie maanden bewust mee aan de slag te gaan, zul je merken dat je trainersskills enórm verbeteren! Dit ga je terug zien in de volledige omgang met je paard.

Tussen de lesdagen door heb je continu de mogelijkheid om vragen te stellen via een besloten forum op  de Kennisbank. Hier staat het team van de ClickerAcademie voor je klaar om je te begeleiden en ondersteunen als je even vastloopt, of gewoon om je extra tips en hulp te geven.

De instructrices

Op elke locatie wordt de cursus verzorgd door twee ervaren instructrices, en de inhoud is door het gehele team samengesteld. Het maakt dus niet uit waar je de cursus volgt, je krijgt sowieso een stevige basis. Het team is zorgvuldig samengesteld en bestaat uit trainers die theoretisch en praktisch zeer goed onderlegd zijn.
Groep Zuid: Francoise Decoster – Saskia de Clercq
Groep Midden: Janneke Koekhoven – Annemiek MacLeane
Groep Noord: Ananja Jorritsma-Stehouwer – Carolien Hendriksen

…met minstens één blitsbezoek van Inge Teblick op elke locatie.

BONUS 1 – individuele online begeleiding van Inge Teblick (twv 40 euro)

Als bonus bieden we bij de Instapcursus individuele online begeleiding aan van niemand minder dan Inge Teblick. Inge geeft niet vaak privéles meer, dus dit is een uitzonderlijke kans om les van haar te krijgen! Haar kennis van trainingsbegrippen, concepten en leertheorie is ongeëvenaard, dus deze les gaat je ontwikkeling zeker een boost geven. Je neemt je trainingsfilmpje op met al die momenten waar je nog even extra input bij nodig hebt, en dan bespreek je samen met Inge, via Zoom, wat er gebeurt en welke tips nog voor je kunnen werken. De datum en tijd bepalen Inge en jij in overleg (uiterlijk 24 december 2021).

BONUS 2 – clickerbadges (twv 120 euro)

Gedurende de cursus ben je in de gelegenheid om maar liefst vier Clickerbadges te halen.

De Clickerskilled-badges laten zien dat je bepaalde praktische vaardigheden beheerst.

 • Clickerskilled 1 is een aanmoedigingsbadge. Je hoeft dus nog helemaal niks te kunnen, maar we willen alvast je interesse toejuichen. Daarom krijg je je eerste Clickerskilled zodra je een praktijkles neemt of een clinic volgt bij één van onze clickercoaches – en dus ook meteen als je je inschrijft. Yey! Je bent vertrokken op het grootste avontuur uit je paardenmensenleven.
 • Clickerskilled 2 krijg je als je de allerbasicste basisbasic kan laten zien: dat je paard je hand of een target aanraakt, dat je op tijd bridget, en dat je paard al redelijk ontspannen de beloning aanneemt.
  Kan je paard je ook volgen, naast je staan wachten zonder hoteldebotel te worden, en naar een mat gaan en daar (eventjes) blijven staan? Tijdens de eerste lesdag kun je meteen al Clickerskilled 2 behalen.
 • Voor clickerskilled 3 kijken we vooral naar de ontspanning van je paard. Je krijgt je clickerskilled 3 aan het einde van de instapcursus, op de laatste dag.
 • Daarnaast kun je zodra je je er klaar voor voelt een online theorie-testje afleggen om je Clickerminded 1 te halen.

Normaal gezien betaal je per badge voor het aftoetsen en uitreiken hiervan. Bij de Instapcursus zijn de genoemde badges dus helemaal inbegrepen.

Praktisch

Onder voorbehoud van wijzigingen/aanvullingen
Data:
– Groep Noord: de Maesberg (Arnhem Nl) 25 september, 23 oktober en 27 november.
– Groep Midden:  ‘t Flierbos in Moerstraten (Nl) 25 september, 23 oktober en 20 november.
– Groep Zuid: paardenhouderij Ter Nanove in Pepingen (B) 25 september, 23 oktober en 20 november.
We werken met groepjes van maximum 8 mensen + hun eigen paard.
Je paard krijgt er z’n eigen paddockje voor de dag.
We beginnen om 9 uur en eindigen om 17u (met 1u middagpauze).
Te laat om nog in te schrijven? Dan kom je op de reservelijst. Eventueel starten we een vierde groep op.

Kostprijs

450,- (21% btw inbegrepen) voor 21 uur les (van 2 instructeurs) + 4 clickerbadges (waarde 120,-) + online les van Inge + reader, beloningsbrok gedurende de lesdagen, koffie/thee en (vegetarische) lunch, en een paddockje voor je paard.
Inschrijven doe je hier.

 • Inschrijven is geen garantie voor je plek, betaling wel. Tot je betaling blijf je staan op de reservelijst. Pas na betaling van het volledige bedrag ben je werkelijk ingeschreven.
 • Maak je betaling rechtstreeks over op onze bankrekening KBC BE96 7360 7000 8705 op naam van It Clicks with my Horse, Kiliaanstraat 37 in 2570 Duffel, België.
  Vermeld de naam van de deelnemer, instapcursus/1ste jaar/2de jaar, en noord/midden/zuid zodat we bestelling aan betaling kunnen koppelen.
 • Je krijgt binnen 3 werkdagen een mail toegestuurd met de factuur. Heb je een BTW-nummer? Mail dan asap je BTW-nummer naar hallo@clickeracademie.be.
 • Heftig bedrag om in één keer te betalen? Kies dan bij de betaalopties voor overschrijven. Betaal 50% als voorschot, en we houden je plaats (voorlopig) vrij.
 • De uiterste betaaldatum voor de instapcursus is 20 augustus, voor het eerste jaar 20 oktober.
 • Ingeschreven, maar toch van idee veranderd? We storten je inschrijvingsgeld terug, -100 € voor de administratiekosten (als je vóór 4 weken voor de aanvangsdatum annuleert. Daarna is annuleren niet meer mogelijk, lees onze verkoopsvoorwaarden.

Nog niet zeker? Geef je hier op voor de interesselijst.

N.b.: Deelname aan de cursus is met eigen paard. Voor het leerproces heb je liefst alle drie de lesdagen en tussentijds hetzelfde paard om mee te werken.
Kan je je paard niet meebrengen, dan is er nog altijd het doe-het-zelf-traject.