3H-compleet

3H Belonend rijden

Heb je een goede clickertrainingskennis? Of heb je de basismodules gevolgd? Na het eerste jaar met een hele brede basis kan je beginnen kiezen welke richting je uit wil, of alles tegelijk doen: verder gaan met grondwerk, op je paard stappen en belonend gaan rijden, en/of het ClickerCoach-pakket volgen om te gaan ondernemen en lesgeven.

De 3H belonend rijden-cursus bestaat uit verschillende online modules rond voorbereiding op de grond, de eerste keer opstappen, basishulpen uitleggen, spelenderwijs naar horizontale en vertikale balans werken, jezelf van onafhankelijke naar beïnvloedende zit shapen én jezelf en je paard daarbij niet kwijtraken. De cursus gaat er van uit dat je ervaring hebt met clickeren. Je kan meteen het hele pakket aankopen en meer begeleiding krijgen, of in je eigen tempo werken. Bij elke online module hoort een maandelijkse online Q&A classroom.

Hoofd = weten hoe je iets moet trainen zodat het duidelijk/fun/zinvol is voor het paard én voor jezelf. Dit stukje ‘game design’ is de specialiteit van Inge Teblick. Ongeveer 70% van de cursus gaat naar het bedenken van zo forcefree mogelijke oplossingen voor ruiteroefeningen, en hoe je jezelf én je paard kan shapen zonder moeten.
Hart = jezelf en het paard blijven voelen, en dat is echt iets voor Roos Bijleveld‘s systemisch coachen.  Roos blijft je doen terugkoppelen naar wie je zelf bent, en waar je paard nu is. Blijven ademen, blijven voelen, ook als het moeilijk is.
Handen = je lijf/je zit op orde hebben en zen+gefocust kunnen blijven want “training is a mechanical skill”, en dat past helemaal bij Françoise Decoster. Ze geeft je oefeningen om zelf thuis je eigen zit te verbeteren, en waar je op moet letten eens je in het zadel zit.

Hoe forcefree is de opleiding?
De ClickerAcademie heeft lesgevers die clickertraining elk op hun eigen manier toepassen, van zo forcefree mogelijk tot cookie on top. Dat is volgens ons een rijkdom: zo kan je zelf beter bepalen wat voor jou werkt, en wat niet meer. De meeste lesgevers zitten echter dichter tegen het forcefree aan dan tegen het cookie on top.
Inge, Roos en Françoise zijn 3 instructeurs die elk oplossingen geven vanuit hun insteek en hun expertise. De mate waarin ze het clicken en belonen inzetten en oplossingen aandragen kan onderling dus verschillen; het is aan jou om aan de hand daarvan te bekijken wat je eigen weg wordt. We kunnen je echter verzekeren dat we steeds proberen zo dicht mogelijk bij het forcefree ideaal te blijven.

Dit jaar is voor jou als…
* Je je verder wilt onderdompelen in hoe je de theorie van het leerkwadrant, lussen en kettingen, keuzevrijheid, sociaal leren en game design kan combineren met rijden.
* Je in het samenzijn met je paard wilt werken vanuit verstand én gevoel. Degelijke, wetenschappelijke onderbouwde kennis wordt in de opleiding gecombineerd met het ontwikkelen van je eigen gevoel en intuïtie.
* Je behoefte hebt aan meer structuur in je training. Gedurende de opleiding doorloop je een aantal concrete oefeningen, waarmee je stap voor stap je ruitervaardigheden uitbouwt.
* Je wilt leren van en met een fijne groep gelijkgestemden. Het kan soms eenzaam zijn om je eigen weg te lopen in een wereld die nog veelal vertrouwt op dwang en druk. De lesweekends zijn een warm bad vol herkenbaarheid en gezelligheid.
* Je paardvriendelijk wil werken. Hier geen achterhaalde verhalen over dominantie en ‘de voeten van je paard bewegen’. Wij zetten in op samenwerking, niet op rangorde.

 

Theorie en praktijk

Hoewel de opleiding een stevige theorie-component heeft, ga je zeer praktisch aan de slag. Tijdens lesdagen krijg je praktische activiteiten aangeboden die je direct kunt overdragen op de training met je eigen paard, zoals start- en stopknoppen in de praktijk, leren voelen wat je paard onder je doet en wat je dan zelf kan doen, voorbereiding op de grond, de eerste keer opstappen, basishulpen uitleggen, targets inzetten om spelenderwijs naar horizontale en vertikale balans werken, jezelf van onafhankelijke naar beïnvloedende zit shapen én jezelf en je paard daarbij niet kwijtraken.
Gedurende het jaar werk je met je eigen paard in je eigen tempo doorheen de oefeningen. Tussendoor kun je feedback vragen in de gesloten facebookgroep, of, als je je paard niet wil of kan meebrengen naar de praktijkweekends, je praktijkfilmpjes inbrengen tijdens de lesweekenden. Om de vier weken kan je bovendien in gesprek gaan met Inge of één van de andere aanwezige bosswatjes in een live Zoom. Kortom: dit jaar geeft een enorme boost aan je training.
De concrete vakken vind je hier.

Wij geloven dat kunnen en kennen bij elkaar horen. Door meer kennis op te doen van hoe zaken werken (kennen) en hier ook echt mee aan de slag te gaan (kunnen) zul je merken dat je je paard snel beter gaat begrijpen, effectievere trainingen gaat opzetten, en meer zelfvertrouwen krijgt als trainer. Bonus: doordat je beter weet wat je doet en waarom je het doet, kun je ook effectiever reageren op kritische vragen van stalgenoten en andere omstanders!

Wat gaat mijn paard leren?
Het is ons doel niet om je fancy piaffes aan te leren. Als het je doel is om zo snel mogelijk op wedstrijd te gaan, dan moeten we je teleurstellen: wij houden op bij de schouder-binnenwaarts. Wat we wél doen, is je bijstaan bij het (her)aanrijden van je paard, het begrijpen en afwerken van je basiscues, het opbouwen van criteria, het bijschaven van je lussen en het samenstellen van kettingen in concrete parcoursen die niet alleen fun zijn, maar je paard ook sterker en soepeler maken. De focus ligt niet alleen op het fysieke welzijn van je paard (zoals al die andere cursussen daarbuiten) maar vooral op hoe je het fun kan maken voor je paard.

Wat ga ik leren?
Eindeloos veel! Met een enthousiast docententeam gieten we je hoofd vol kennis. Als je weet waaróm je best iets doet, dan dóe je het immers ook beter! Niet alleen feiten over hoe paarden mentaal en fysiek in elkaar zitten, maar ook alles over leren, motiveren en hoe je training kan opbouwen waarbij iedereen fun heeft.

Maar we gaan ook heel veel met elkaar praten over wat en hoe en waarom. We stellen samen jouw trainingsplan op, en volgen dat helemaal mee op, in jouw eigen online trainingsdagboek waar je permanent toegang toe blijft houden (alleen voor wie het volledige pakket volgt incl. praktijk). We bespreken ook praktijkfilmpjes (leren zien!) en geven praktische tips.

Wil je in meer detail weten welke vakken je van welke docenten krijgt? Dat overzicht vind je hier.

 

Praktisch

Locatie:

1/ Bij je thuis: De theoriemodules worden grotendeels online aangeboden, zodat je er zelf doorheen kan werken in je eigen tempo. Je behoudt permanent de toegang tot deze theoriemodules, ook al is het jaar voorbij.
Je kan niet naar de volgende module vóór je de vorige module hebt afgewerkt.
Daarnaast komen er een aantal gastwebinars (bv. Feldenkrais) beschikbaar doorheen het jaar die gedurende korte of langere tijd te herbekijken zijn, naargelang de wensen van de webinar-gastinstructeur.

2/ Elke derde donderdag van de maand zijn Roos, Françoise en Inge beschikbaar op Zoom. Hét moment om vragen te stellen, samen naar filmpjes te kijken en onmiddellijk antwoord te krijgen!
Als je inschrijft per module heb je telkens 1 keer toegang tot de Q&A. Schrijf je je meteen in voor het hele pakket heb je toegang tot elke Q&A.

3/ Schrijf je je meteen in voor het hele pakket dan krijg je ook toegang tot onze gesloten facebookgroep voor nog meer opvolging.

4/ De praktijkweekends vinden allemaal plaats in Moerstraten (NL), op ‘t Flierbos. Hier hebben we een prettig leslokaal tot onze beschikking voor de opvolging en aanvulling van de theorie-inhoud, en vooral veel ruimte voor veel praktijk.
De praktijkdagen zijn allemaal mét paard, want er wordt niet alleen gespeeld, maar vooral gereden. Je paard verblijft in een ruime, veilig afgezette paddock. Ook erg prettig is dat je op de locatie zelf kunt blijven overnachten. Dit regel je zelf met Rigerda, de eigenaresse van de locatie.

Wil je je paard meenemen naar de opleidingsweekenden? Dan verblijft hij of zij in een ruime, veilig afgezette paddock. Ook erg prettig is dat je op de locatie zelf kunt blijven overnachten. Dit regel je zelf met Rigerda, de eigenaresse van de locatie.
Let wel: je paard MOET vlot kunnen trailerladen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het weer naar huis krijgen van je paard.

 

Data

De theoriemodules komen online vanaf 9 januari 2023. Om de twee weken komt de volgende module vrij.

De data voor de praktijkweekends (per thema, zie modules) in 2023 zijn:
– 18-19 maart
– 20-21 mei
– half augustus (geïntegreerd in het HorseBoostCamp Live, exacte data volgen),
– 16-17 september
– 18-19 november 2023.
Zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:30u.

Zoom Q&A: elke derde donderdag van de maand, 19u.

De data voor de gastwebinars volgen.

 

Kosten

Er zijn twee mogelijkheden:

1/ je betaalt meteen het hele pakket: alle theoriemodules + alle praktijkweekends + alle Q&A’s + gesloten fb-groep = 2100,-.
Je bespaart 480,- tov het betalen van de losse modules.
Basismodules van het eerste jaar gevolgd? Dan betaal je nog eens 100,- minder, nl. 2000,-. Mail ons voor je kortingscode.
Tot 31 december 2022 is de introductieprijs 1900,- (10% korting).
Je kan ook afbetalen ttz 10×220,-. Mail ons om je afbetalingsplan op te zetten. Zie ook de FAQ.

2/ Je betaalt per module. Zie de prijzen per module in het overzicht.
Basismodules van het eerste jaar gevolgd? Dan krijg je extra korting op de 2 eerste modules (40,- en 60,- resp). Mail ons voor je kortingscode.
Tot 31 december 2022 is er extra 10% korting op elke module,-.

 

Inschrijven

Inschrijven doe je hier.

Er zijn geen toelatingseisen, behalve dat je géén beginner bent in clickertraining. Voor beginners in clickertraining biedt de ClickerAcademie andere oplossingen aan. Een aantal grondwerkoefeningen zouden redelijk tot goed gekend moeten zijn, maar we zetten de puntjes op de i richting rijden in de eerste maanden van de opleiding. Er wordt ook sterk aangeraden om een goed inzicht te hebben in de theorie achter clickertraining.

 • Maak zsm je betaling rechtstreeks over op onze bankrekening KBC BE96 7360 7000 8705 op naam van It Clicks with my Horse, Kiliaanstraat 37 in 2570 Duffel, België.
  Vermeld de naam van de deelnemer, instapcursus/1ste jaar/3H…  zodat we bestelling aan betaling kunnen koppelen.
 • Heb je een BTW-nummer? Wil je een factuur, mail dan asap je BTW-nummer naar hallo@clickeracademie.be.
 • Bedrag te groot om in één keer te betalen? Je kan de cursus ook in je eigen tempo volgen, per module. Je betaalt dan apart bij voor badges en praktijkweekends of individuele praktijklessen.
 • Ingeschreven, maar toch van idee veranderd? We storten je inschrijvingsgeld terug, -100 € voor de administratiekosten als je ten laatste vóór 4 weken voor de aanvangsdatum annuleert. Daarna is annuleren niet meer mogelijk, lees onze verkoopsvoorwaarden.)
 • Let op! Inschrijven is niet vrijblijvend. Zodra je je inschrijft, houden we een plekje voor je vrij. Als je je later toch bedenkt, zijn dus onze verkoopsvoorwaarden van toepassing, óók als je je factuur nog niet hebt voldaan.

Veelgestelde vragen over dit pakket

Misschien twijfel je nog. Daarom hebben we hier de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Mail dan naar hallo@clickeracademie.be of stel je vraag in onze facebookgroep ‘ClickerSquad’.

Wat zit er precies in?
Per module
– theorielessen
– een Q&A speciaal gericht op deze module
– tussentijdse ondersteuning in de Facebookgroep. Hier kun je verduidelijking vragen als je iets niet begrijpt van de theorie, of filmpjes plaatsen die aansluiten bij het onderwerp van de module waarmee je bezig bent. Let op: het betreft hier ondersteuning op korte vragen. Wil je een volledig trainingsplan op maat of uitgebreide feedback op een langere video? Dan verwijzen we je graag door naar één van onze instructeurs.

Kan je ook losse modules aanschaffen?
Ja, dit kan, maar alleen op de volgorde zoals ze worden aangeboden. Dus eerst module 1, dan module 2, enzovoort. Je kan geen modules overslaan. Daarin verschilt dit pakket van het Basismodulespakket.

Ik ben nog maar net begonnen met clickertraining. Weet ik dan genoeg?
Nee. Je moet een degelijke basis hebben van clickertraining, want dit is een Verdiepingsmodule, geen starterspakket. Je moet een aantal begrippen kennen en een aantal grondwerkoefeningen onder de knie hebben. De nodige kennis en oefeningen uit de Basismodules worden wel even herhaald in de eerste module. Ook als je Inge Teblick’s Dwars door het Vergrootglas-cursus hebt gevolgd heb je voldoende theoretische kennis, maar daarom misschien nog niet voldoende praktijkkennis.
Je kan uiteraard altijd aan de opleiding beginnen als je denkt dat je wel degelijk voldoende kan.

Mag ik instromen als ik de Basismodules niet heb gedaan?
Ja, maar dit is op eigen verantwoordelijkheid. We gaan uit van een degelijk niveau op het gebied van clickertraining. Zie hierboven.

Ik weet al veel. Ga ik nog nieuwe dingen leren?
Zeker! Ons docententeam heeft samen een behoorlijk indrukwekkende hoeveelheid kennis, en is zeer gepassioneerd om deze over te dragen. Als je bij één van ons lest of al cursussen hebt gevolgd zul je misschien bepaalde stof herkennen, maar doordat we zoveel invalshoeken combineren gaan er geheid weer héél veel nieuwe kwartjes vallen! Doordat je de vertaling naar de praktijk deels aanpast aan je eigen wensen (door middel van het aanleren van oefeningen die je zelf kiest), ontwikkelt elke deelnemer zich in diens eigen richting.

Hoe forcefree is de opleiding?
De ClickerAcademie heeft lesgevers die clickertraining elk op hun eigen manier toepassen, van zo forcefree mogelijk tot cookie on top. Dat is volgens ons een rijkdom: zo kan je zelf beter bepalen wat voor jou werkt, en wat niet meer. De meeste lesgevers zitten echter dichter tegen het forcefree aan dan tegen het cookie on top. Je wordt overigens nooit verplicht om iets te doen dat je niet wil. Forcefree geldt ook voor jou!

Ik train met bit / zweep / touwhalster. Ben ik dan wel welkom?
Zeker, maar we zullen er wel een beetje over mompelen. Hoewel een deel van ons docententeam uit principe zelf zonder deze middelen werkt, gebruikt een deel ze zelf wel of geeft les aan studenten die dat doen. Je bent welkom op de opleiding als het jouw ambitie is zo paardvriendelijk mogelijk te werken, en je bereid bent je eigen gebruiken kritisch onder de loep te nemen. Indien je veelvuldig met scherpe hulpmiddelen traint (sporen, bijzetteugels, etc) vragen we je wel kritisch na te denken of deze opleiding voor jou passend is.

Kan ik deelnemen aan een praktijkweekend zonder dat ik een theoriemodule heb doorlopen?
Nee, in principe niet. Elke deelnemer mag wel één introducée meenemen. Deze wordt gezien als volwaardige deelnemer en betaalt dus ook de normale deelnamekosten. Uitzondering: persoonlijke toelating door één van de instructeurs. Die zal dit altijd eerst overleggen met het team.

Moet mijn paard mee naar de praktijkweekenden?
Het is een rij-opleiding, dus we gaan er ook van uit dat je paard op de trailer kan.  Denk er daarbij aan dat je paard niet alleen ter plekke moet kunnen komen, maar ook bereid moet zijn aan het eind van het weekend vrolijk weer de trailer te betreden om huiswaarts te gaan…

 

Veelgestelde vragen over de badges

Horen er badges bij deze Verdiepingsmodule?
Op dit moment niet. Moesten er ooit komen, dan krijg je uiteraard dezelfde toegang en voorwaarden als de mensen die op dat moment de opleiding zouden volgen.

 

Veelgestelde vragen over de Verdiepingsmodules

Kan ik me na deze opleiding verzekeren? En mag ik dan ook rijles geven?

Nee, de verzekeringsoplossing hoort bij de ClickerCoach-modules, niet bij de 3H-modules.
Weet wel dat je als je inschrijft voor het hele pakket, je meteen ook voor het hele jaar als ruiter verzekerd bent bij Paardensport Vlaanderen (ook als Belg in Nederland en als Nederlander in België).

 

Veelgestelde vragen over betalen

Kan ik in termijnen betalen?
Dat kan. Je betaalt iets meer, maar je kan in 10 maanden betalen: 10 x 220,-. Let wel: dit kan je NIET opzeggen halverwege om wat voor reden dan ook. Je hebt dan het hele 3H-pakket aangekocht en moet dus alles netjes afbetalen. Mail hallo@clickeracaddemie.be om je afbetalingsplan op te zetten.

Kan ik de kosten opvoeren als bedrijfskosten?
Als je een bedrijf hebt als clickertrainer, of als je de ambitie hebt dit op te richten, zijn de kosten van de opleiding onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Dit kan een aardig belastingvoordeel opleveren. Laat je adviseren door je boekhouder of belastingconsulent met betrekking tot jouw specifieke situatie.

 

Verkoopsvoorwaarden

vind je hier. We wijken daar niet van af, ook niet voor de mooie blauwe ogen van jouw paard.

INLEIDING

 • Hoe ziet de opleiding er uit? Wat wordt er van je verwacht? Waar kan je terecht met vragen? Hoe werk je met je online trainingsdagboek?

WAT IS BELONEND RIJDEN?

 • Roos: Actioning: Je hebt zelf ook een leerstijl, een trainingsvoorkeur, een manier van informatie verwerken, die van invloed is op hoe je je paard traint. (denker, doener, voeler).
 • Inge: 10 concepten om te grokken voor je in het zadel gaat: wat moet je begrepen hebben van je voorbereidende grondwerk? Aandacht, groen licht-cues, lussen, reeksen, kettingen, scaffolding enz enz
 • Inge: De X-factors van fun & Game Design principes (herh): stations als Supermariovlaggen, ervaringsfases, van begeleid leren naar autonomie, meesterschap, verveling, frustratie, feedback: van click naar zelfleren enz.
 • Inge: De skilltree van het rijden: dressuurscala geherformuleerd naar wat je als trainer moet doen: zo simpel mogelijk denken over rijden en de logische opbouw van basishulpen.
 • Roos: De moed om fouten te maken

NULMETING

 • Roos: Dataverzameling: Groen paard, omschoolpaard, herschoolpaard? Dat maakt je aanpak verschillend.
 • Inge: Dataverzameling: Hoe is je paard gebouwd? Wat gaat maken dat je met sommige dingen trager moet gaan?
 • Inge: Leren zien: correct bewegen (herh) uitgebreid met een inleiding tot functionele anatomie: hoe werken spieren in beweging, en hoe kan je zien of je het goed aan het doen bent?

VOORBEREIDEND GRONDWERK

 • Inge: Van spelen naar rijden: concrete oefeningen die je zullen helpen om de overgang van grond naar rijden makkelijker te maken, voorwerp-is-oefening-oefeningen, crunches-en-hoe-ver-ga-je-daarmee, tussen- en eindstations, slalommen, achtjes, enz, ‘power movements’ + mentale criteria: aandacht, focus, volhouden
 • Inge: Tactiele cues: theorie, R+, misverstanden rond druk en toestemming + praktijk
 • Roos: Dubbellongewerk: Tactiele cues in beweging + voorbereiding op ‘t rijden

VOOR JE OPSTAPT

 • Fran en Inge: Checklist zadel, hoofdstel, singel, voeren, handige beloningen, dingen om bij stil te staan als je voert tijdens het rijden, andere voermomenten, fun als beloning
 • Inge: Belonen vanuit het zadel: voorbereiding op de grond
 • Fran: Oefen je zit zonder paard – tips om je eigen houding en balans te trainen buiten het rijden om, alexandertechniek, ademen, rechtrichten van jezelf, timing verbeteren enz

VAN OPSTAPPEN NAAR PASSAGIEREN

 • Inge: Van inparkeren tot opstappen
 • Inge: Inspraak v2.0: start- en stopknoppen bij het rijden, zadelen/het opstapblok als startknop
 • Inge: Van grondwerk naar zadel en weer terug
 • Fran: Rijden introduceren en ondersteunen met grondwerk
 • Inge: Rijcues (die ooit wel eens echt ‘hulpen’ horen te worden) en waar ze voor dienen

THINK, PLAN, DO, EVALUATE

 • Inge: Van begeleid leren naar autonomie – van EL naar TEL/fouten maken en zelfcorrectie
 • Fran: Wat doen we vandaag? Trainingsplannen
 • Inge: Praktische opbouw van een trainingssessie – in lussen denken, tiny habits, motivatievalleien, focusgolven
 • Roos: Eindritueel: positief afronden – Als trainen leuk is, hoe maak je stoppen met trainen dan geen teleurstelling?

BASISHULPEN

 • Roos: Verbinding maken
 • Fran: Zithulpen
 • Inge: Van zien naar voelen/van objectcue naar tactiele cue – overgang van grondwerk naar rijden, passagieren, voorwerpen inzetten om in beweging te komen
 • Inge: Shape jezelf: de za-zen van de feedbacklus – self-assessment, wat is je werkwoord? Het zenmoment: de tiny habit van mentale en fysieke reset na elke click
 • Inge: Van zien naar voelen/timing van de rijhulpen – tips over beenzetting kunnen voelen, onbalans, timing van rijhulpen enz – praktijk tactiele cues: hoe respons shapen, van target naar teugel, van target naar beenhulp
 • Fran: Vriendelijke teugelwerking
 • Roos: Voorwaarden voor contact
 • Inge: ‘Aan de hulpen op z’n R+’: criteria voor basishulpen – wanneer en hoe rek je je lus op? Comfortabel is te laat/als je het ziet gebeuren/flowschema/3x = scheepsrecht
  Error 101 there was a malfunction in your system operation: gevaren van clicken voor een houding; leren voelen, ook voor je paard

VOORWAARTS

 • Roos: Energy flows where attention goes – Aandacht – focus – concentratie
 • Inge: Cues: van schakelknoppen naar dimmerknoppen – wat gecombineerde basiscues doen, tempowisselingen, ritme en regelmaat
 • Inge: Spelenderwijs sterker worden: kettingen en reeksen – van belonen met voer naar belonen met beweging
 • Fran: Dressuurmatig rijden met de clicker – voorwaarts-neerwaarts
 • Fran: Beter lichtrijden
 • Inge: Doelbewust: spelenderwijs duur, afstand en schakelen opbouwen
 • Inge: Van stoppen naar voorwaarts halthouden

WENDEN EN BUIGEN

 • Inge: Vertikaal evenwicht: van scheef naar recht (zonder je daarop blind te staren) – van wijken naar appuyeren: een theoretisch overzicht
 • Inge: Spelenderwijs wenden en buigen: een experimenteel plan om daar te geraken
 • Fran: Je paard helpen draaien

ZIJWAARTS

 • Inge: Concrete oefeningen: zijwaarts bewegen
 • Inge en Roos: Schouder-voor en schouder-binnenwaarts
 • Roos: Terug naar de dubbellonge

PROBLEEMOPLOSSING

 • Inge: Stress herkennen in het zadel (fysiek/mentaal)
 • Roos: Nulmeting stress – Waar zit het probleem?
 • Inge: Motivatiedips: constructional approach – trainen van het crossover paard – Supermario parcoursen bouwen
 • Roos: Valkuilen van de ruiter
 • Roos en Inge: Click to calm – wat te doen als je paard van iets schrikt? Toetsing bij tegenkomen van stress/weerstand/problemen
 • Roos en Inge: Click to wake up
 • Roos: Bombproofing

PRESTEREN

 • Inge: Cue roulette: test je hulpen, stimuluscontrole
 • Roos: Trainen buiten de bak – Het doen met wat er is: generalisatie
 • Inge: Doelbewust oefenen/ meesterschap: hoe prestatiestandaards onderhouden
 • Inge: Inspanning en fun: inspanningsfysiologie inleiding, overtraining, ondertraining
 • Inge, Fran, Roos: Adventurous, Brave, Creative
 • Inge: Een filmpje voor jouw volgende lesgever – filosofie en woordenschat van het belonend rijden uitleggen voor je volgende dressuurlesgever (zodat ze beter weten hoe die rare clickertrainer denkt over rijden)