Praktijkopzet op een rijtje


3H Belonend rijden

Heb je een goede clickertrainingskennis in theorie en praktijk? Heb je je grondwerkoefeningen voor mekaar? Dan mag je op je paard stappen en belonend gaan rijden.

De 3H belonend rijden-cursus bestaat uit 3 elkaar aanvullende lijnen met elk hun eigen insteek rond belonend rijden, zoals voorbereiding op de grond, de eerste keer opstappen, basishulpen uitleggen, spelenderwijs naar horizontale en vertikale balans werken, jezelf van onafhankelijke naar beïnvloedende zit shapen én jezelf en je paard daarbij niet kwijtraken. De cursus gaat er van uit dat je een grondige ervaring hebt met clickeren.

 

Hoofd = weten hoe je iets moet trainen zodat het duidelijk/fun/zinvol is voor het paard én voor jezelf. Dit stukje ‘game design’ is de specialiteit van Inge Teblick. Hoe kan je jezelf én je paard shapen zonder moeten, en rijtechnisch toch correct trainen?

Hart = jezelf en het paard blijven voelen, en dat is echt iets voor Roos Bijleveld‘s systemisch coachen.  Roos blijft je doen terugkoppelen naar wie je zelf bent, en waar je paard nu is. Blijven ademen, blijven voelen, ook als het moeilijk is.

Handen = je lijf/je zit op orde hebben en zen+gefocust kunnen blijven want “training is a mechanical skill”, en dat past helemaal bij Françoise Decoster. Ze geeft je oefeningen om zelf thuis je eigen zit te verbeteren, en waar je op moet letten eens je in het zadel zit.

Het bijzondere aan de 3H-cursus is juist dat het geen kant-en-klaar pakket is. 3H blijft een evenwichtsoefening tussen Inge, Fran en Roos – tussen zo dwangvrij mogelijk en wat “cookie on top” wordt genoemd. Inge is zeer gefocust op R+, op de fun, op het shapen, op de ethiek van het rijden, op timing, op wat het paard er allemaal van denkt. Roos ziet alles in termen van verbinding – ook zij clickert, maar op een volkomen andere manier dan Fran en Inge, veel minder gestructureerd. Fran kijkt helemaal naar de ruiter, en hoe de manier van cues geven de beweging van je paard beïnvloedt. Haar manier van clickeren is wéér een heel andere manier dan die van Inge en Roos. Lukt er iets niet in de praktijk, dan zal je merken dat Inge, Fran en Roos elk vanuit hun visie antwoorden geven… die meestal toch verbazend goed bij elkaar aansluiten, ook al is de insteek anders. We zetten dus niet één te volgen lijn uit – niet voor het doen, maar ook niet voor het denken. Je moet je eigen weg vinden, je eigen optelsom tussen Hoofd, Hart en Handen.

Inschrijven doe je hier.

 

Deze cursussengroep is voor jou als…

 • Je paardvriendelijk wil werken, ook als je paard een zadel op z’n rug heeft.
 • Je je verder wilt onderdompelen in hoe je de theorie van het leerkwadrant, lussen en kettingen, keuzevrijheid, sociaal leren en game design kan combineren met rijden.
 • Je in het samenzijn met je paard wilt werken vanuit verstand én gevoel. Degelijke, wetenschappelijke onderbouwde kennis wordt in de opleiding gecombineerd met het ontwikkelen van je eigen gevoel en intuïtie.
 • Je behoefte hebt aan meer structuur in je training. Gedurende de opleiding doorloop je een aantal concrete oefeningen, waarmee je stap voor stap je ruitervaardigheden uitbouwt.
 • Je wilt leren van en met een fijne groep gelijkgestemden. Het kan soms eenzaam zijn om je eigen weg te lopen in een wereld die nog veelal vertrouwt op dwang en druk.
 • De praktijkdagen (zoals de zitdagen, Game Design-dagen, HorseBoostCamp en Playground) zijn een warm bad vol herkenbaarheid en gezelligheid. Deelname is niet verplicht; je moet er tenslotte je paard voor op de trailer krijgen en daar willen we niemand toe dwingen – daarom hebben we ook een alternatief voorzien, namelijk de zwerfgroeppakketten.
  De praktijkdagen gaan enkel door als er voldoende interesse is.

Opgelet: in  de 3H-lijn gaan we niet diep in op de voorbereidende grondwerkoefeningen. De 3H-lijn focust vooral op het rijden zelf.
Uiteraard kan je wél voor praktijkbegeleiding in deze basics kiezen als dat nodig zou zijn – en eerlijk gezegd: als je daar een gat in hebt zitten, gaat vooral Inge daar eerst met jou aan werken.

 

Theorie en praktijk

De Hoofd, Hart of Handen-lijnen bestaan uit online modules die bepaalde onderwerpen groeperen. In de modules worden de onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Ze vullen elkaar dus aan.

Je behoudt permanent toegang tot al deze modules en kan er dus doorheen gaan in eigen tempo.

In de online modules krijg je niet alleen theoretische uitleg, maar je krijgt ook praktische oefeningen aangeboden die je direct kunt overdragen op de training met je eigen paard, zoals start- en stopknoppen in de praktijk, leren voelen wat je paard onder je doet en wat je dan zelf kan doen, voorbereiding op de grond, de eerste keer opstappen, basishulpen uitleggen, targets inzetten om spelenderwijs naar horizontale en vertikale balans werken, jezelf van onafhankelijke naar beïnvloedende zit shapen én jezelf en je paard daarbij niet kwijtraken.

 • Gedurende het jaar werk je met je eigen paard in je eigen tempo doorheen de oefeningen.
 • Tussendoor kun je feedback vragen in de gesloten facebookgroep.
 • Bovendien kan met je concrete rijvragen gratis in gesprek gaan met Inge, Françoise en/of Roos in de maandelijkse Zoom.
 • De praktijkdagen gaan enkel door bij voldoende interesse (je paard moet er immers de trailer voor op, behalve bij de zitdagen van Fran).
 • Uiteraard kan je steeds aanvullen met praktijkles door Inge, Fran of Roos, zowel live als in online feedbackgesprekken.

Wij geloven dat kunnen en kennen bij elkaar horen. Door meer kennis op te doen van hoe zaken werken (kennen) en hier ook echt mee aan de slag te gaan (kunnen) zul je merken dat je je paard snel beter gaat begrijpen, effectievere trainingen gaat opzetten, en meer zelfvertrouwen krijgt als trainer. Bonus: doordat je beter weet wat je doet en waarom je het doet, kun je ook effectiever reageren op kritische vragen van stalgenoten en andere omstanders!

Wat gaat mijn paard leren?
Het is ons doel niet om je fancy piaffes aan te leren. Als het je doel is om zo snel mogelijk op wedstrijd te gaan, dan moeten we je teleurstellen: wij houden op bij de schouder-binnenwaarts. Wat we wél doen, is je bijstaan bij het (her)inrijden van je paard, het begrijpen en afwerken van je basiscues, het opbouwen van criteria, het bijschaven van je lussen en het samenstellen van kettingen in concrete parcoursen die niet alleen fun zijn, maar je paard ook sterker en soepeler maken. De focus ligt niet alleen op het fysieke welzijn van je paard (zoals al die andere cursussen daarbuiten) maar vooral op hoe je het fun kan maken voor je paard.

Wat ga ik leren?
Eindeloos veel! We gieten je hoofd vol ideeën, oefeningen en kennis. Als je weet waaróm je best iets doet, dan dóe je het immers ook beter! Niet alleen feiten over hoe paarden mentaal en fysiek in elkaar zitten, maar ook alles over leren, motiveren en hoe je training kan opbouwen waarbij iedereen fun heeft.

Maar we gaan ook heel veel met elkaar praten over wat en hoe en waarom. We stellen samen jouw trainingsplan op, en volgen dat helemaal mee op, in jouw eigen online trainingsdagboek waar je permanent toegang toe blijft houden. We bespreken ook praktijkfilmpjes (leren zien!) en geven praktische tips.

Wil je in meer detail weten welke vakken je van welke docenten krijgt? Dat overzicht vind je hier.

 

Inschrijven

Inschrijven doe je hier.

3H01. WAT IS BELONEND RIJDEN?

Module 1 3H01. Inleiding
Unit 1 Intro  - Preview  
Module 2 3H01. 10 concepten om te grokken voor je in het zadel gaat
Unit 1 CG 01. Fun in al z'n variaties  
Unit 2 CG 02. Antecedent arrangement  
Unit 3 CG 03. Plannen  
Unit 4 CG 04. Aandacht  
Unit 5 CG 05. Voorwerp=oefening  
Unit 6 CG 06. Stimuluscontrole  
Unit 7 CG 07. Je eigen lichaam kunnen organiseren  
Unit 8 CG 08. Duur  
Unit 9 CG 09. Tempo  
Unit 10 CG 10. Binnen voor het donker  
Module 3 3H01. De X-factors van fun
Unit 1 XF 01. Inleiding  
Unit 2 XF 02. Is clickertraining voldoende om fun te hebben?  
Unit 3 XF 03. De X-factors van... awel ja.  
Unit 4 XF 04. Een paar gevolgen voor onze training  
Unit 5 XF 05. Game Design  
Unit 6 XF 06. Ervaringsfases  
Module 4 3H01. De skilltree van het rijden
Unit 1 ST 01. Is het fun?  
Unit 2 ST 02. Een ethische yellow brick road  
Unit 3 ST 03. Want "vaardigheidsboom" klinkt toch voor geen meter?  
Module 5 3H01. Actioning
Unit 1 AC01. Trainersvoorkeuren  
Unit 2 AC02. Levenscript: iedereen heeft patronen  
Unit 3 AC03. Attitude  
Unit 4 AC04. Basismotoriek  
Unit 5 AC05. Van kernconclusie naar kernwaarde  
Unit 6 AC06. Action-typetje/Arche-typetje  
Unit 7 AC07. Nadeem en Dabria in Action  

3H02. NULMETING

Module 1 3H02. Leren zien: correct bewegen
Unit 1 LZB 01. Eum - op vier benen, toch?  
Unit 2 LZB 02. Houding of bouw?  
Unit 3 LZB 03. Stap  
Unit 4 LZB 04. Draf  
Unit 5 LZB 05. Galop  
Unit 6 LZB 06. 13 puntjes  
Unit 7 LZB 07. Achterbenen, bekkenkanteling en staart  
Unit 8 LZB 08. Bovenlijn en schoft  
Unit 9 LZB 09. Bovenhals en C1-C2  
Unit 10 LZB 10. Hoofd, kaak, onderhals  
Unit 11 LZB 11. Schoudervrijheid en op de voorhand  
Unit 12 LZB 12. Regelmaat en DAP  
Unit 13 LZB 13. Vertikaal evenwicht  
Module 2 3H02. Dataverzameling: fysiek
Unit 1 DF01. Je SteamPunkPaard  
Unit 2 DF02. Je paard in partjes  
Unit 3 DF03. Nog meer partjes  
Unit 4 DF04. Is je paard een banaan?  
Module 3 3H02. Dataverzameling: mentaal
Unit 1 DM01. Nulmeting: mentaal  
Module 4 3H02 - To play is to fail
Unit 1 MF01. Set up for failure  
Unit 2 MF02. De creatiespiraal  
Unit 3 MF03. Disney Chambers  
Module 5 3H02. De Personal Coach van je paard
Unit 1 PC 01. Pepperdepep  
Unit 2 PC 02. Pepperdepep bis  

3H03. VOORBEREIDEND GRONDWERK

Module 1 3H03 - Van grondwerk naar rijden
Unit 1 GO01. Ben je er klaar voor?  
Unit 2 GO02. Broodkruimels strooien  
Unit 3 GO03. Creatief met balken  
Unit 4 GO04. Evenwicht  
Unit 5 GO05. Stemcues, Keep Going Signal en Intermediate Bridge  
Module 2 3H03. Tactiele cues (denken)
Unit 1 TC01. Ethiekstress  
Unit 2 TC02. Van de regen in de free operant avoidance learning  
Unit 3 TC03. Superimpositie  
Unit 4 TC04. Aanraking als zintuig  
Unit 5 TC05. Motorleren  
Unit 6 TC06. Retentie en transfer  
Unit 7 TC07. It takes two to tango  
Unit 8 TC08. Ik heb dit al eens gezegd, maar toch...  
Unit 9 TC09. Elk is verantwoordelijk voor z'n eigen job  
Module 4 3H03 - Tactiele cues (doen)
Unit 1 TC10A. Inleiding  
Unit 2 TC10. Toestemming vragen  
Unit 3 TC11. Een tactiele cue is van allebei  
Unit 4 TC12. De trage omhelzing  
Unit 5 TC13. Het blisspunt vinden  
Unit 6 TC14. Cross-over paarden, cross-over mensen  
Module 5 3H04 - Dubbellongewerk
Unit 1 DL01. Intro tot grondwerk aan de dubbellijnen  
Unit 2 DL02. Praktijkfilmpjes 1  
Unit 3 DL03. Praktijkfilmpjes 2  
Module 5 ROG. Rijden ondersteunen met grondwerk
Unit 1 ROG01. Inleiding  
Unit 2 ROG02. Voor we eraan beginnen / Wendingen rijden  
Unit 3 ROG03. Overgangen: gebruik een transfercue  
Unit 4 ROG04. Overgangen: voice cue checken en eventueel hertrainen  
Unit 5 ROG05. Angst  
Unit 6 ROG06. Longeren  
Unit 7 ROG07. Aanleren nieuwe oefeningen 1  
Unit 8 ROG08. Aanleren nieuwe oefeningen 2  
Unit 9 ROG09. Praktijkopdrachten en slot  

3H04. VOOR JE OPSTAPT 

Module 1 VO01. Moet gewoon.
Unit 1 Safety first  
Module 2 VO02. Oefen je zit zonder paard
Unit 1 VH01. Doelstelling  
Unit 2 VH02. Anatomie I: je wervelkolom  
Unit 3 VH03. Anatomie II: recht zitten en de rest van je skelet  
Unit 4 VH04. Stabiliteit en balans door spanning los te laten  
Unit 5 VH05. Stabiliteit en balans door oprichting en core stability  
Unit 6 VH06. Stabiliteit en balans in beweging  
Module 3 VO03. Wat eerst in orde moet zijn
Unit 1 VH07. Materialen  
Unit 2 VH08. Interactie  
Module 4 VO04. Extra info
Unit 1 Past je zadel?  
Unit 2 Past je (bitloos) hoofdstel?  
Unit 3 Linkshandigheid voor rechtshandigen  

3H05. VAN OPSTAPPEN NAAR PASSAGIEREN

Module 1 OP02. Inspraak v2.0: start- en stopknoppen
Unit 1 PA01. Start- en stopknoppen  
Unit 2 PA02. Knopperdeknop  
Unit 3 PA03. Startknoppen in de praktijk  
Unit 4 PA04. Stopknoppen in de praktijk  
Unit 5 PA05. Downloads  
Module 2 OS03. Van inparkeren tot opstappen
Unit 1 PA06. Inparkeren als skilltree  
Unit 2 PA07. Opstappen als discoveryfase  
Unit 3 PA08. Opstappen: praktijk  
Module 3 OS04. In beweging komen
Unit 1 PA09. Move it move it move it  
Unit 2 PA10. Solopassagieren: praktijk  
Unit 3 PA11. Duopassagieren: praktijk  
Module 4 OS05 - Van zien naar voelen
Unit 1 PA12. Tsaheylu  
Unit 2 PA13. Waarmee moet ik voelen?  
Unit 3 PA14. Voorvoeten voelen  
Unit 4 PA15. Achtervoeten voelen  

3H06. BASISHULPEN

Module 1 BH01. Shape jezelf: de za-zen van de feedbacklus
Unit 1 ZZ01. Onboarding: de klikschakelaars  
Unit 2 ZZ02. De za-zen in de feedbacklus  
Unit 3 ZZ03. Jezelf shapen: wat is je werkwoord?  
Unit 4 ZZ04. Jezelf shapen: observeren en evalueren  
Unit 5 ZZ05. Van zitfluf naar Press C naar waterfluf  
Module 2 BH02 - Zithulpen I
Unit 1 ZH01. Inleiding  
Unit 2 ZH02. Het bekken: gewichtsverdeling tijdens het rijden  
Unit 3 ZH03. Het bekken: zwaartepunt  
Unit 4 ZH04. Het bekken: oriëntatie  
Unit 5 ZH05. Het heupgewricht  
Unit 6 ZH06. Analogie tussen zitbeenknobbel en heupgewricht  
Module 3 BH02 - Zithulpen II
Unit 1 ZH07. Praktijk: eerst jezelf recht zetten  
Unit 2 ZH08. Praktijk: dan beweging voelen  
Unit 3 ZH09. Praktijkopdracht: wijken  
Unit 4 ZH10. Goede overgangen rijden: down overgang  
Unit 5 ZH11. Goede overgangen rijden: up overgang en trainingsaanpak  
Unit 6 ZH12. Andere cues vanuit je zit  
Module 4 BH04. Basiscues als klikschakelaars
Unit 1 KS06. Klikschakelaars praktisch: intro  
Unit 2 KS07. Elke cue begint in je bekken  
Unit 3 KS08. Dataverzameling  
Unit 4 KS09. Klikschakelaar 1: Doe meer - wat  
Unit 5 KS10. Klikschakelaar 1: Doe meer - waarom  
Unit 6 KS11. Klikschakelaar 1: Doe meer - hoe  
Unit 7 KS12. Klikschakelaar 2: Binnenteugel - wat  
Unit 8 KS13. Klikschakelaar 2: Binnenteugel - waarom  
Unit 9 KS14. Klikschakelaar 2: Binnenteugel - hoe  
Unit 10 KS15. Klikschakelaar 3: Buitenteugel - wat  
Unit 11 KS16. Klikschakelaar 3: Buitenteugel - waarom  
Unit 12 KS17. Klikschakelaar 3: Buitenteugel - hoe  
Unit 13 KS18. Klikschakelaar 4: Buitenbeen - wat  
Unit 14 KS19. Klikschakelaar 4: Buitenbeen - waarom  
Unit 15 KS20. Klikschakelaar 4: Buitenbeen - hoe  
Unit 16 KS21. Klikschakelaar 5: Minder doen -wat  
Unit 17 KS22. Klikschakelaar 5 - Minder doen - waarom  
Unit 18 KS23. Klikschakelaar 5: Minder doen - hoe  
Unit 19 KS24. Klikschakelaar 6: Binnenbeen - wat  
Unit 20 KS25. Klikschakelaar 6: Binnenbeen - waarom  
Unit 21 KS26. Klikschakelaar 6: Binnenbeen - hoe  
Module 5 BH05. Teugelwerking
Unit 1 TH01. Teugelwerking: Inleiding  
Unit 2 TH02. Teugelwerking: Stabiele handen  
Unit 3 TH03. Teugelwerking: Teugelstuff in het kader van effectieve communicatie  
Unit 4 TH04. Teugelwerking: Positie van de handen in het kader van effectieve communicatie  
Unit 5 TH05. Teugelwerking: Communiceren met je handen - overgangen  
Unit 6 TH06. Teugelwerking: Communiceren met je handen - paard buigen en schouder duwen  
Unit 7 TH07. Teugelwerking: Communiceren met je handen - andere dingen  
Unit 8 TH08. Teugelwerking: Frames  
Unit 9 TH09. Teugelwerking: Met bit of bitloos?  

3H07. VOORWAARTS

Module 1 VW01. Level Design
Unit 1 LD01. Zand  
Unit 2 LD02. 10 principes van Level Design  
Unit 3 LD03. Bewegen als een game mechanic  
Unit 4 LD04. Momentum  
Unit 5 LD05. Pacing  
Unit 6 LD06. Trajecten  
Module 2 VW02. Praktische creativiteit: parcoursopbouw
Unit 1 PO01 - 4 balken en een gamerpaard  
Unit 2 PO02. 2 hoepels en een gamerpaard  
Unit 3 PO03. 6 kegels en een gamerpaard  
Unit 4 PO04. 2+4+6 en een gamerpaard  
Unit 5 PO05. Welke oefeningen plaats je na elkaar?  
Module 3 VW03. Van schakelknoppen naar dimmerknoppen
Unit 1 DK01. U bevindt zich hier  
Unit 2 DK02. Teugels en paardenvoeten  
Unit 3 DK03. Teugels, onderbeencues en paardenvoeten  
Module 4 VW4. Beter lichtrijden
Unit 1 LR01. Inleiding  
Unit 2 LR02. Hoe moet het er uit zien?  
Unit 3 LR03. Hoe doe je dit? Stubby legs  
Unit 4 LR04. Hoe doe je dit? Sta-sta-zit  
Unit 5 LR05. Two-seat oefening  
Unit 6 LR06. Andere dingen om rekening mee te houden  
Unit 7 LR07. Zitcues tijdens het rijden  
Module 5 VW5. Voorwaarts!
Unit 1 VW01. Tempo  
Unit 2 VW02. Groen-oranje-groen  
Unit 3 VW03. Van cue naar hulp  
Unit 4 VW04. Meer doen/minder doen  
Unit 5 VW05. Cruise control  
Module 6 VW6. Voorwaarts-neerwaarts
Unit 1 DR1. Inleiding  
Unit 2 DR2. Oorsprong van mijn visie  
Unit 3 DR3. Wanneer clicken? Rijden versus grondwerk  
Unit 4 DR4. Wanneer clicken? Duur en reeksen  
Unit 5 DR5. Het trainingsplan: de stappen  
Unit 6 DR6. Het trainingsplan: uitleg  
Unit 7 DR7. Voorwaarts-neerwaarts: wat en waarom?  
Unit 8 DR8. Voorwaarts-neerwaarts: hoe?  
Unit 9 DR9. Voorwaarts-neerwaarts: trainingsplan deel 1  
Unit 10 DR10. Voorwaarts-neerwaarts: het trainingsplan deel 2  
Module 7 VW7. Oprichting
Unit 1 DR11. Oprichting: wat en hoe doe je dit?  
Unit 2 DR12. Oprichting: trainingsplan  
Unit 3 DR13. Oprichting: alternatief trainingsplan  
Unit 4 DR14. Trampoline-oefening voor doorzitten in draf  
Unit 5 DR15. Everything is everything else  

3H08. WENDEN EN BUIGEN

Module 1 WB01. Wendingen en hoeken
Unit 1 WH00. Is je paard een banaan? Herhaling  
Unit 2 WH01. Wat is buigen?  
Unit 3 WH02. Van cue naar hulp  
Unit 4 WH03. Bochtenwerk  
Unit 5 WH04. Dieper de hoek in  
Unit 6 WHO5. Praktijkopmerkingen  
Module 2 WB02. Beter draaien
Unit 1 BD01. Inleiding  
Unit 2 BD02. Ideaal beeld  
Unit 3 BD03. Hoe vraag je het? - deel 1  
Unit 4 BD04. Hoe vraag je het? - deel 2  
Unit 5 BD05. Veel gemaakte ruiterfouten  
Unit 6 BD06. veel gemaakte ruiterfouten - vervolg  
Unit 7 BD07. Help, mijn paard draait niet!  
Unit 8 BD08. En dan ook nog...  
Unit 9 BD09. En dan dit in praktijk gaan oefenen  
Module 3 WB03. Van hoeken naar zijwaarts
Unit 1 WH06. De volte als het begin en einde van het rechtricht-universum  

3H09. ZIJWAARTS

Module 1 3H09. Zijwaarts bewegen
Unit 1 ZW01. Inleiding  
Unit 2 ZW02. Voorbereiding en criteria  
Unit 3 ZW03. Zijwaarts ("wijken", maar dan niet "wijkend")  
Unit 4 ZW04. Van schouder-voor naar schouder-binnen  

3H10. THINK, PLAN, DO, EVALUATE

Module 1 3H10 - De Dip
Unit 1 DD01. Help! Waar ben ik?  
Unit 2 DD02. Master of Chaos  
Unit 3 DD03. Trainen zodat je vooruit gaat  
Unit 4 DD04. Target training voor trainers  
Unit 5 DD05. Meer ability points in je charisma  
Unit 6 DD06. Let it go, let it go!  
Module 2 3H10 - Webinar pijnherkenning in het zadel
Unit 1 PH01. Webinar pijnherkenning  
Module 3 3H10. Wat gaan we doen vandaag?
Unit 1 WDWV01. Inleiding  
Unit 2 WDWV02. Fysieke en mentale toestand van jou en je paard  
Unit 3 WDWV03. Korte termijn-doelen  
Unit 4 WDWV04. Lange termijn-doelen: rijden  
Unit 5 WDWV05. Lange termijn-doelen: ruitertoerisme, wedstrijden  
Unit 6 WDWV06. Hoe ga je aan iets werken? Tactiek 1: begrenzen  
Unit 7 WDWV07. Tactiek 2: oefening uitleggen  
Unit 8 WDWV08en9. Tactiek 3: de ruiter - Tactiek 4: oefening ervoor en erna  
Unit 9 WDWV10. Tactiek 5: motivatie  
Unit 10 WDWV11. En nu concreet: voorwaarts  
Unit 11 WDWV12. En nu concreet: wendingen  
Unit 12 WDWV13. En nu concreet: andere dingen  

3H11. INTO THE FUTURE

Module 1 IF02. Doelbewust oefenen
Unit 1 IF02. Doelgericht oefenen  
Module 2 IF03. Is fysiek hard werken fun?
Unit 1 3HFF01. Probleemstelling  
Unit 2 3HFF02. Wat gebeurt er in een paardenlijf?  
Unit 3 3HFF03. Tips voor fysieke training  
Unit 4 3HFF04. Wanneer is hard werken fun?  
Module 3 IF04. Doelbewust oefenen op z'n 3H's.
Unit 1 DO01. Waarom gaat het nu zo traag?  
Unit 2 DO02. Wat dan wel? - 1  
Unit 3 D003. Wat dan wel? - 2  

3H12. BUITENRIJDEN

Module 1 IF01. Trainen buiten de bak
Unit 0 BR01. Buitenrijden  
Unit 0 BR02. Buitenspeeltuin