Social Media

Facebook Feed

ClickerAcademie
ClickerAcademie
Zien we jou op 15 december tijdens deze leuke avond?
ClickerAcademie
ClickerAcademie
Ik moet toegeven dat ik efjes ongerust was, toen ik in de file op de ring van Antwerpen stond aan te schuiven en er ineens een meneer met een redelijk kleurrijk uiterlijk op mijn raam tikte. Hij leek wel vriendelijk, dus ik toch maar mijn raampje naar beneden. En wat bleek? ’t Was een boodschapperpiet. De Sint had wel degelijk mijn interview-aanvraag ontvangen én goedgekeurd!
Ik dus blijgemutst op de dag van afspraak naar een Zeer Geheime Locatie op de Kalmthoutse Heide, waar in de héle vroege ochtend van 6 december de nachtwissel tussen Ozosnel en Slechtweervandaag gebeurt. Want ik wou wel eens weten hoe ze dat geleerd hadden, zo over de daken lopen.

We zetten ons gezellig met z’n drieën in het hooi. Als ik dacht dat we misschien een Piet nodig hadden om te vertalen: beide paarden spreken perfect Nederlands, weliswaar Ozosnel met een licht Amsterdams accent en Slechtweervandaag toch redelijk Antwerps. Dat werd dus ook meteen mijn eerste vraag.

I: Waarom praten jullie nooit als er kindertjes bij zijn?

S: Omdat het strikt verboden is om te praten in het openbaar, sinds die keer dat Majestueuzo…
O: Dat is het paard vóór Sasmona die het paard vóór Amerigo die het paard vóór Ozosnel en Slechtweervandaag was -
S: …uitgleed op het dak van een pastorij en luid vloekend op z’n achterste naar beneden schoof.

Ze vertellen het hele verhaal gniffelend in geuren en kleuren. Letterlijk, want de schrik deed Majestueuzo ook redelijk wat – euh – “emotionele lading” verliezen die dus ook op de jas van de gevallen Sint terechtkwam en toen hebben een heleboel kindertjes een vreemd-geurende Sint de hand moeten schudden, tot een Piet ein-de-lijk de reservemantel had gevonden, en uiteraard vindt Slechtweervandaag het nodig om dat verlies van lading prompt live te illustreren.
Maar ik wijk af, tenslotte wou ik over hun training leren.

I: Hoe moeilijk is het eigenlijk, op die daken lopen?

O: Tot een paar jaar terug was het eigenlijk nog vrij gemakkelijk. We oefenen natuurlijk op zomerkamp, en er zijn veel meer platte daken dan vroeger.
S: Maar nu hebben we die ellendige zonnepanelen he. Glad! Breekbaar! En je ziet ze niet zo goed liggen meestal.
O: Ze zouden er verwittigingsbordjes bij moeten zetten. Of fluostickers op plakken. Of paaltjes, zodat we weten waar het veilig is om langs te lopen.
S: Paaltjes is misschien geen goed idee, want paaltjes, dat is slalommen in de training. Voorwerp = oefening! Ik bedoel, ik onthou het verschil wel, maar jij niet, O! (Giechelt - enfin, denk ik, klonk wel zo)
O: Nou, ik weet niet of dat zo is, maar ik ben in elk geval blij dat ik niet over Vlaamse daken moet, wat een chaos daar! Allemaal verschillend!
S: Ja dat heb jij wel he? Veel keuriger daar. Maar ook wel veel meer ventilatie-units daar. Komt nu ook op in Vlaanderen. Dat geeft gezoem in de hoeven, voelt raar.
O: Het had erger kunnen zijn he, Amerigo had nog superhinderlijke hoefijzers en dan met al die antennes en spandraden.
S: En Majestueuzo dan, met al die schoorstenen met zwarte rook en roet van die kolenkachels! Die had roetlongen op den duur.
De Pieten vinden dat ook beter nu, denk ik, ze worden er veel minder zwartroeterig van.
O: De Pieten van nu zijn sowieso niet meer wat ze waren.
S: Milleniumpieten he. Die willen al om 4 uur ’s ochtends het dak af. In België geraken we nog rond, maar in Nederland willen de volwassenen ook allemaal nog cadeautjes he.
O: Ja, dat zijn eigenlijk allemaal grote kinderen gebleven. (Barsten allebei in lachen uit).
S: (Plots ernstig) Ik ben blij dat ik niet mee moet naar Oekraïne. Die daken daar nu...

Het wordt even stil. Ik wist helemaal niet dat de Sint ook naar Oekraïne ging, dat zal wel spannend zijn deze winter. Ik begin gauw over iets anders.

I: Dus jullie trainen dakenlopen tijdens een zomerkamp?

S: Ja, dat is een groot kamp voor alle seizoensarbeiders-dakenlopers he. Onze Pieten, en de Zwitserse Schmutzli en zo. De Oost-Europeanen, die zijn met veel. Een stuk of twintig van Curaçao. Ruprecht. Krampus-de-creep (rilt). Rumpelklas. Beisnickel. Heeeeel veel Kerstmanelfen, een hoop lawaai maken die, ik weet eigenlijk niet waarom die er bij zijn. De Kerstman wil wel eens een paar rondjes op ons rijden, daar wordt hij gelukkig van, want hij mag nooit op Rudolf. En La Befana ook natuurlijk.

I: La Befana?

S: Ja, de Sint heeft ooit een weddenschap verloren met La Befana he.
O: Da’s een soort Superwoman, en dat had hij niet zien aankomen.
S: Dacht dat omdat hij een man was dat ze uiteraard trager dan hem zou zijn.
O: Maar ze had hersens én een vliegende bezem! Woosh! Eerst over de finish.
S: En sindsdien is Italië dus niet meer voor de Sint.

I: En de dieren van de Sint zijn ook allemaal op dat zomerkamp?

S: Natuurlijk, alle paarden en ezels van de Sint, maar ook Rudolf en compagnie en zo.

I: Rudolf van de kerstman?

O: Ja, maar daar heb je niet zo veel aan, hoor. (Fluisterend) Zit aan de vodka he. Hoe dacht je dat hij aan die rode neus kwam?
S: Rudolf heeft het een stuk makkelijker, die vliegt. Enfin, de SLEE vliegt, tegenwoordig ook op zonnepanelen. (Hoofdschuddend) Rudolf is er alleen bij voor de foto eigenlijk.
O: Op accu dan he, de slee bedoel ik, niet Rudolf, want er schijnt geen zon ’s nachts, dus die slee wordt overdag opgeladen ja. Door elfen op fietsen dacht ik.

I: Gaat de training een beetje paard – euh - diervriendelijk?

S: Natuurlijk! Altijd clickertraining geweest he.

Ik bedenk me ineens dat inderdaad, de allereerste clicker die ik ooit kreeg was als kind van de Sint in de Innovation in Antwerpen. Dat was dus altijd al zo daar!

O: Je hebt natuurlijk altijd de wat dommerige assistenten he, die denken dat ze wat betekenen en graag met een roe zwaaien en geloven dat dreigen de beste manier is om dingen gedaan te krijgen. Krampus is er zo nog een die nog altijd niet mee is met z’n tijd. En z’n zomerbuddy Père Fouettard. Maar daarom heeft de Sint dus ezels aan hen toegewezen. De ezels hebben dat allemaal onder controle, die zijn van niks onder de indruk.
S: Weet je, we worden natuurlijk wel ook altijd beloond door de kindertjes zelf he. Die vergeten ons niet met wat ze in hun schoen stoppen.
O (zuchtend): Alleen, die hooibrok he.
S: Ja! Wat is dat met al die hooibrok tegenwoordig? Wortels! Appels!

Het blijft even stil.

O: Ik vind de groendaken eigenlijk wel fijn lopen.
S: (kijkt verzaligd) Jaaaaaaaaaaaa!
O: Wel te veel mos. Te weinig gras.
S: Ik mis de sneeuw ook wel.
O: Maar als er sneeuw zou liggen zagen we de zonnepanelen helemaal niet!
S: Als er nog sneeuw zou liggen hadden ze die zonnepanelen niet nodig he.

Na het gesprek krijg ik nog een handtekening van de Sint. Hij vertelt me dat hij heeft gehoord dat ik braaf ben geweest dit jaar. Ik vertel hem over de ClickerAcademie maar hij wist dat al, dat was het braaf zijn blijkbaar. “Inge!” roept hij me terug, net als ik weer in de auto wil stappen. Hij duwt me nog gauw een metalen krokodillenclicker in de hand. “Eindelijk hebben jullie door waarom ik die al zo lang uitdeel,” zegt hij nog, en dan, met een knipoog: “Je krijgt wat je beloont, nietwaar!”
ClickerAcademie
ClickerAcademie
Dit BossWatje heeft 2 keer eerder een filmpje gedeeld waarop te zien is dat matten ingezet worden in de training.
Het 1ste filmpje een voorbeeld met het allerbeginst, met Floortje.
Het 2de filmpje met Iris en Jelka, een prachtig voorbeeld van een gevorderde oefening.
Dit keer een filmpje met mijn gespikkelde held 😍, oké ik ben een tikkie bevooroordeeld 😆.
Zoals je kunt zien is er spanning bij Spikkel (voor wie de signalen kent), de mat geeft Spikkel duidelijkheid wat de oefening is. Spikkel weet dat hij met zijn poezelige voorpootjes op de mat "moet" gaan staan. Echter de spanning is te groot om in een rechte lijn tussen de noodles op de mat te gaan staan, en zie hoe creatief Spikkel zijn puzzel oplost.
ClickerAcademie
ClickerAcademie
ClickerAcademie
Targets worden door clickertrainers gebruikt om gedragingen aan te leren. Het is een zeer efficiënte manier om aan je paard uit te leggen welke beweging of positie je van hem verwacht. Eens je de beweging/positie hebt, kan je deze belonen , waardoor deze natuurlijk meer gaat voorkomen, en kan je het uitbouwen tot een getraind gedrag.
De meeste targets zijn voorwerpen, maar er bestaan ook "bodypart" targets. De neustarget kan je bv gebruiken om je paard jou te leren volgen in vrijheid, om hem ergens te parkeren, om objecten waar hij bang van is fun te maken, je paard te leren buigen, en we vergeten er ongetwijfeld nog.
Daarnaast hebben we nog de schoudertarget, heuptarget, knietarget, voettarget, staarttarget, wangtarget, kintarget.....
Bij de ClickerAcademie leer je hoe je ook deze targets aanleert, en wat je hier allemaal mee kan doen.
ClickerAcademie
ClickerAcademie
Wat zou wat jou betreft IEDEREEN die met paarden wil werken moeten weten?

❤️ Wat positieve en negatieve bekrachtiging is
😲 Hoe je stress, angst of ongemak herkent
👍 Hoe wild levende kuddes paarden zich gedragen

Of iets heel anders?
ClickerAcademie
ClickerAcademie
❄️Donkere dagen trainingstip ❄️

Tijdens deze korte winterdagen toch tijd maken voor de training van je paard, is niet altijd makkelijk. Maar wist je dat je met vijf minuutjes training ook al vooruitgang kunt maken?
Zo zou je je training aan kunnen pakken, waarbij je het meeste werk al warm thuis doet:

1️⃣ Kies één oefening uit van de Clickerskilled badge die jij aan het trainen bent, bijvoorbeeld het targetten. Voor inspiratie kijk je op https://www.clickeracademie.be/clickerskilled/
2️⃣ Kies aan welk criterium van deze oefening je wilt werken. Op welke plek je paard de targetstick aanraakt of toch dat hij het pas doet op jouw stemcue?
3️⃣ Bepaal op welk niveau van de oefening je paard en jij op dit moment zijn. Bijvoorbeeld de targetstick wel aan kunnen raken als deze 30 centimeter voor hem is, maar niet als je de targetstick rechts naast zijn schouder houdt.
4️⃣ Bedenk welke tussenstappen je kunt zetten om toe te werken naar dat je paard de targetstick ook rechts naast zijn schouder kan gaan aanraken. Dit helpt je om gerichter te clicken en te belonen.
5️⃣ Aan de slag! Desnoods dan maar in de stal als het al donker is, of in die kleine paddock waar de modder nog niet tot je enkels komt. Ook in een kleine ruimte zijn veel oefeningen goed te trainen.
6️⃣ You did it! Natuurlijk geef je je paard een lekkere jackpot om mee af te sluiten, maar schrijf ook in je trainingsdagboek wat jij goed hebt gedaan. En dan snel naar binnen voor extra bekrachtiging met een dekentje en een warme kop chocomel.

Wat wil jij vandaag trainen met je paard?
ClickerAcademie