Omschrijving

In de ClickerSkilled-leerlijn staan niet zozeer de oefeningen centraal, maar wel de ontwikkeling van de trainer met verschillende oefeningen. De trainer wordt beoordeeld op de progressie in de criteria van oefeningen die op dat moment voor het paard en de trainer geschikt en mogelijk zijn. Dit betekent dat de invulling van de oefeningen dus vooral door de student/trainer zelf bepaald worden (met uitzondering van de absolute basisoefeningen in ClickerSkilled 2 en 3), en dat de ontwikkeling in het opbouwen van duur, afstand, timing, helderheid van de cues, stimuluscontrole enz. daarin centraal staan.
Het zijn de trainingsvaardigheden van de trainer die belangrijk zijn, niet de uitvoering van de oefening door het paard.

Helemaal onderaan deze pagina vind je het assessmentformulier.
Hier betaal je voor de assessment.
Doe dat eerst! Je hebt je bestelnummer nodig vóór je je assessmentformulier kan verzenden.

Doel

Clickerskilled 2 krijg je als je de allerbasicste basisbasic kan laten zien: dat je paard je hand of een target aanraakt, dat je op tijd bridget, en dat je paard al redelijk ontspannen de beloning aanneemt. Daarnaast vragen we je je paard een paar passen te laten volgen. That’s it!

De trainer is in staat het paard te leren om een in de hand gehouden target (of de hand) met zijn neus aan te raken, waarbij het paard ontspannen omgaat met het aannemen van voer.
De trainer geeft duidelijk onderscheidende cues voor wanneer de targetstick wél en niet aangeraakt mag worden (bijv. uit zicht halen van de targetstick als er niet gevraagd wordt om te targetten).
Het paard kan de targetstick vlot aanraken, ook wanneer de trainer op verschillende posities ten opzichte van het paard staat.
Al deze gedragingen mogen plaatsvinden in beschermd contact.
Bij het volgen staat het werken aan ontspanning voorop en niet het aantal getoonde passen.
Als paarden moeite hebben met de oefeningen, dan letten we vooral op de trainingsvaardigheden en intentie van de trainer.

Criteria

  • De trainer zorgt voor een goede trainingsopzet, waarbij rust en ontspanning gecreëerd worden.   

Belonen

  • De trainer laat zien dat het voer op een rustige manier wordt aangeboden, waarbij het paard eventueel achteruit stapt.   
  • De trainer laat zien dat het voer met een uitgestoken arm wordt aangeboden. Het paard leert dat het voer naar hem komt en dat hij het niet hoeft te komen halen.  

Targetten

  • Het paard laat een duidelijke neustouch naar/tegen de target zien. Dit wordt herhaald waarbij de trainer in totaal in drie verschillende posities ten opzichte van het paard staat. 
  • De trainer laat een duidelijk onderscheidende cue zien, zoals het wel of niet tonen van de target. 

Volgen

  • De trainer laat zien dat het paard 2-5 passen ontspannen volgt. (N.b. één pas is één herhaling van de bewegingscyclus binnen de gang, ttz in stap is één pas = 2 voorvoeten die in beweging zijn gekomen.) 
  • De trainer snapt dat er bij het volgen geklikt kan worden voor het volgen van de trainer/targetstick en niet voor het aanraken van de targetstick. Het gaat dus met name om de ontspanning bij deze oefening.  
  • Het paard en de trainer beginnen naast elkaar met bewegen. Het paard volgt op een enigszins constante plaats t.o.v. de trainer, dit mag bij het hoofd of de schouder zijn. Paard gaat volgen en dan halthouden.

Beoordeling

Inleveren van een filmpje van max. 3 minuten waarop de oefeningen te zien zijn, volgens de criteria en ongeknipt achter elkaar.
Elke oefening is minimaal drie keer te zien.
 

Voorbeelden

Assessmentformulier

    Alle velden zijn verplicht!

    Mogen we je assessmentfilmpje eventueel gebruiken als beeldmateriaal voor social media ter promotie van de werking van de ClickerAcademie, of ter illustratie van bepaalde concepten in cursussen e.d.?

    Op grond va de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de GDPR in België vragen we je vooraf óf we jouw beeldmateriaal mogen gebruiken. Zo willen wij misverstanden voorkomen.

    Waar geef je toestemming voor?
    Met de Toestemmingsverklaring hieronder vragen we je aan te geven waarvoor wij beeldmateriaal van jou mogen gebruiken. Geef je toestemming zonder te specifiëren waarvoor, dan kan je materiaal opduiken in social media ter promotie van de werking van de ClickerAcademie, of ter illustratie van bepaalde concepten in cursussen. Wanneer we beeldmateriaal voor een ander doel willen gebruiken dan in deze verklaring, dan nemen we contact met je op.
    Geef je geen toestemming, dan hoef je uiteraard niets aan te duiden (we gebruiken je beeldmateriaal nooit zonder jouw toestemming, maar je mag natuurlijk ook altijd nog eens expliciet weigeren).

    Hoe lang wordt jouw beeldmateriaal bewaard?
    We bewaren jouw foto of video onbeperkt. En steeds als we de foto of video willen gebruiken, vragen we jou daar opnieuw toestemming voor. Bovendien mag je natuurlijk altijd de door jou gegeven toestemming intrekken. Zonder toestemming zal er daarna geen beeldmateriaal in nieuwe folders e.d. van je gebruikt en gedeeld worden. Als je jouw toestemming intrekt, bewaren we jouw beeldmateriaal niet meer. Alvast bedankt voor je medewerking!

    voor het gebruik van de hierboven gelinkte video met als doel educatie en marketing voor de ClickerAcademie en haar projecten (print, online).