Zaterdag 22 en zondag 23 oktober 

 

Dit is een kennismakingsweekend voor de komende 3H-opleiding van de ClickerAcademie. Roos, Inge en Fran overlopen samen met jou waar ze heen willen met de opleiding, en introduceren een aantal concepten in de praktijk.
Saddle with stirrups on a back of a horse
Locatie

De “3H belonend rijden” weekendclinic gaat door op ‘t Flierbos, Hellegatsestraat 31 4727TA in Moerstraten (Nederland, net over de grens met België), op 22 en 23 oktober 2022.

 

Waar gaat het over?

Je rijdt graag. En je wil eigenlijk ook graag meer belonend gaan rijden. Maar hoe doe je dat precies?
Hoe maak je de dingen fijn voor jezelf, maar ook voor je paard? Hoe maak je “gereden worden” toch fun en zinvol voor paarden, waardoor ze spelenderwijs sterker worden? We stellen je een heleboel oefeningen, technieken en ideeën voor die zowel op de grond als onder het zadel werken. Het accent ligt dus op belonend rijden, zoals de voorbereiding op de grond, onafhankelijk zitten, blijven voelen, en als trainer blijven denken – en veel, veel belonen.

Om ethisch te rijden zijn er 3 factoren die moeten samenwerken: je hoofd, je hart en je handen.
– Hoofd = weten hoe je iets moet trainen zodat het duidelijk/fun/zinvol is voor het paard. Dit stukje ‘game design’ is de specialiteit van Inge Teblick.
– Hart = jezelf en het paard blijven voelen is echt iets voor Roos Bijleveld‘s systemisch coachen.
– Handen = je lijf op orde hebben en zen+gefocust kunnen blijven want “training is a mechanical skill” past helemaal bij Françoise Decoster (Centered Riding-insteek).

Deelnemen

Schrijf je hier in.  

  • Deelnameprijs met of zonder paard: 250,-
  • Deelnemers kunnen ook blijven slapen en/of hun paard laten overnachten (paddockjes 15,-/nacht, zelf uitmesten/voeren). Neem hiervoor rechtstreeks contact op met Rigerda van ‘t Flierbos. Deelnemers met paard hebben voorrang.

Programma

ZATERDAG: SHAPE JEZELF

UurOnderwerpLesgever
9:00Wijziging: praktijk (aangezien iedereen weet wat ct is):
Nulmeting, zijn de paarden chill?, eerste kennismaking
Inge
10:00Theorie (in het leslokaal): Waarom het belangrijk is om jezelf te shapen vóór je je paard shapet.Fran
10:30Theorie (in het leslokaal): Wat voor type trainer/ruiter ben jij?Roos
11:00Theorie (in het leslokaal): De zen in de feedbacklus (hoe shape je jezelf)Inge
11:30Praktijk (in het leslokaal): Beter draaienFran
12:00Praktijk (in het leslokaal): Wie zichzelf niet voelt kan z’n paard niet voelenRoos
12:30LUNCH
13:00Praktijk met paardenRoos +
Fran +
Inge
17:00Einde

ZONDAG: SHAPE JE PAARD

UurOnderwerpLesgever
9:00Praktijk met paardenLesgever naar keuze, onderwerp naar keuze
10:00Theorie (in het leslokaal): De skilltree van het rijdenInge
11:00Theorie (in het leslokaal): Dressuren met de clickerFran
11:30Theorie (in het leslokaal): Technisch, emotioneel en energetisch voelenRoos
12:00Praktijk (in het leslokaal): Beter lichtrijdenFran
12:30LUNCH
13:00Praktijk met paardenRoos +
Fran +
Inge
17:00Einde

 

Françoise Decoster

Françoise is Centered Riding instructeur én clickert. Centered riding helpt om de beweging van je paard niet in de weg te zitten en hem beter aan te voelen zodat je ook je hulpen op de juiste moment kan geven. Je kan dan wel de omgeving om je paard gebruiken om hem op te zetten voor succes, maar als ruiter ben je óók omgeving voor je paard. En natuurlijk click je voor de goede reactie van je paard.
Ook op de grond kan je al veel voorbereiden. Het paard moet aan een aantal voorwaarden voldoen vóór je er op kruipt, en er zijn een aantal grondwerkoefeningen die criteria trainen die jou en je paard helpen eens je in het zadel zit.

Roos Bijleveld

Wat ik misschien nog wel het meest tegenkom in mijn werk is dat de manier waarop mensen hun lichaam/aandacht/energie gebruiken veel van hun trainingsprogressie in de weg staat. Fanatieke clickeraars die nog steeds zo met hun aandacht ‘in’ hun hele paard (of een deel ervan) zitten dat ze bij zichzelf weg zijn, of juist NIET connecten, dat het voor dat paard onmogelijk is om anders (beter) te doen, omdat ’t technisch wel klopt maar energetisch niet.
Feel, dus.
En dan in de en-en. EN effectief clickeren, EN de relatie in totaal, en dat kan EN op de grond EN in het zadel.
Hoe blijf je bij jezelf, in je lijf, in contact, zonder je weg te geven, zonder roofdierfocus, zonder ‘vind-mij-leuk-claim’, zonder militairistisch te worden (ik kom heel aardige mensen tegen die ineens in een drillsergeant veranderen tegenover hun paard, óók als ze clickeren). Wat ligt er onder jouw gedrag en hoe ‘shape’ je je eigen lijf en mindset zodat die in je trainingsplan mee opzet voor succes. Waar ben je goed in op dat vlak (en waarom) en hoe maak je daar gebruik van, waar ben je minder goed in (en waarom) en hoe vang je dat op. Meestal kom ik dan ook op onderliggende overtuigingen en overlevingspatronen van mensen terecht en levert het inzicht op.

Inge Teblick

Vind je het moeilijk om de overstap te maken van grondwerk naar belonend rijden? Als je paard gezond is, goed in z’n vel zit en je zit is best okee, dan ligt het waarschijnlijk aan hoe je denkt over rijden. In deze rijlessen help ik je om te blijven denken als een trainer: een (game) plan hebben, knippen, belonen, cue-respons-verbanden helderder maken, duur opbouwen enzovoort. Als je basics in orde zijn, wordt de rest een pak makkelijker.
Hoe kan je clickertraining, lussen, kettingen en obstakels gebruiken om op een vrolijke manier aan je dressuur te werken? Stations (mattraining) en targetten (allerlei soorten voorwerpen met allerlei lichaamsonderdelen) zijn belangrijke basisoefeningen die je aanleert op de grond, maar ook je rijden veel meer fun zullen maken. We stelen ook ideeën van game designers, pony clubs, agility en working equitation om vrolijk te werken aan buigen, rechtop blijven, strekken, schakelen, nageeflijk blijven enzovoort.

Deelnemen

Schrijf je hier in.  

  • Deelnameprijs met of zonder paard: 250,-/2 dagen – 125,-/dag.
  • Deelnemers kunnen ook blijven slapen en/of hun paard laten overnachten (paddockjes 15,-/nacht, zelf uitmesten/voeren). Neem hiervoor rechtstreeks contact op met Rigerda van ‘t Flierbos. Deelnemers met paard hebben voorrang.